Назад   Македонски ИТ форум > Хардвер > Oстанато

Oстанато Дискусија за сите останати компјутерски делови.

Одговор

Алатки за тема Прикажувања
Старо 09-03-10   #1
dare_ku
Resident

Регистриран: Sep 2008
Мислења: 1,067
dare_ku е супер херојdare_ku е супер херојdare_ku е супер херој
Зададено Проект: [Custom made PC Case]

Значи вака со другарчињата се спремаме за еден проект, сакаме да направиме куќиште од 0. Моментално ни требаат идеи али најбитното димензи ни се потребни за задниот дел.

Најмногу сум загрижен за делот кај back plate-от и expansion слотовите Бидејќи доколку за 1 mm ја утнам џабе работа. Така да знае некој каде можат да се најдат тие димензии или случајно некој да ги има. Не сакам да се обидам да ги измерам поради проблемот со прецизноста.

Друг не толку сериозен проблем би бил монтирањето на матичната плоча кој што мислам дека можам да го решам(мислам дека некаде на нет најдов такви димензии.

Сега од вас барам следново, идеи како околу изгледот(не би сакал нешто премногу сложено), околу ладењето односно колку какви и каде кулери, се разбира димензиите и материјалот од кој да го изработиме.

Е сега околу материјалот размислувавме за PVC метал и дрво и одлуката падна на дрво поради самиот факт дека ни дава голема слобода за обработка и малиот број на проблеми при истата.

Се надевам дека ке се развие солидна дискусија на темата
Старо 09-03-10   #2
JunkieMKD
Модератор

Регистриран: Dec 2008
Мислења: 1,682
JunkieMKD е револуционерJunkieMKD е револуционерJunkieMKD е револуционерJunkieMKD е револуционерJunkieMKD е револуционерJunkieMKD е револуционер
Зададено

YAY! my fav

Ок.Интересна замисла да користите дрво,но само треба да се пази околу ладењето тука и добра изолација.Па сега околу идеи за дизајнот хммм јас би одел со нешто едноставно а симпатично.За предната страна би ставил едноставни работи како копчињата за палење,рестарт диодиоте и доколку ставаш контролори за кулерите,све тоа да имаат некој добар изглед.Сега ме интересира дали цела предна страна ке биде од дрво?Дали и странично ке биде дрво?Доколку е така тогаш од страна добро би било да се отвора како прозор.А околу димензиите...мислам дека и за ова треба добро да се размисли.Сепак има различни големини на матични а и другите компоненти.Ке нацртам нешто денес утре рачно па ке покажам тука.Со идеите на другите членови идеме до краен резултат.

П.С. Исто разгледај ја можноста за страничо да има и стакло или плекси.

Последна промена од JunkieMKD : 09-03-10 во 21:10
JunkieMKD е оф-лајн   Одговори со цитат
Старо 09-03-10   #3
gOJDO
Resident

Регистриран: Jan 2008
Мислења: 2,704
gOJDO е револуционерgOJDO е револуционерgOJDO е револуционерgOJDO е револуционерgOJDO е револуционерgOJDO е револуционер
Зададено

најди старо кучќиште и искористи ги само тенекиите кои се тешко да се направат. Остатокот, т.е. шминката прави го рачно.
gOJDO е оф-лајн   Одговори со цитат
Старо 09-03-10   #4
dare_ku
Resident

Зададено

@JunkieMKD Една моја идеја беше целото да го затворам од страните, позади да има еден 120mm кулер, од напред исто така еден кулер, дали 120 или 140 зависи од тоа дали и на горната страна би ставил кулер, но долку ставам горе кулер ке изгледа тотално глупаво па мора голем а ако ставам горе голем ке има поголема издувна моќ па ке мора една страна да се отвори(избуши или било како) што не ми се допаѓа така да сум во дилема потоа напојувањето ставено долу и кулерот завртен надоле,

За од напред просто дрво целосно и копчиња пали гаси рестарт итд итд али сега имам пак друга идеја, да идам малку off the book па да го ставам DVD Rom-от од позади а на негово место од напред да извеадм неако да нарпавам вратичка и да сатвам контроли за кулерите и front panel-от.

@ gOJDO Имам едно старо куќиште исто како она ти што си го модифицирал со водното ладење али малку задната страна е упропастена не сум сигурен во каква состојба(иако мислам дека back-panel-от на тоа се вадеше посебно) но сепак нема да е тоа тоа доколку е метално позади делот... Али пак кога ке размислам кои заебанции ке има со правењето на задниот дел најверојатно ке те послишам.

ПС некој да не знае некој сајт на стовариште/фирма каде што би можел да видам цени за материјал(дрво) исто така се размислувам за тип на дрво дали фурнир, медиапан или пак нешто сосема трето...

Последна промена од dare_ku : 09-03-10 во 21:23
dare_ku е оф-лајн   Одговори со цитат
Старо 09-03-10   #5
gokica
Resident

Регистриран: Jun 2009
Мислења: 1,299
gokica е супер херојgokica е супер херојgokica е супер херојgokica е супер херојgokica е супер херој
Зададено

Ова многу ми се допаѓа.

http://www.bit-tech.net/modding/case...io-case-mod/14

gOJDO е во право. Ќе заштедиш многу време а повторно имаш простор за инвентивност.
Старо 09-03-10   #6
dare_ku
Resident

Зададено

@gokica размислувам за друг тип на дрво не толку истакнати тие „линии“

btw начинот на кој е монтирано напојувањето е интересен, знае некој каде можам да најдам таква „плочка“?? или пак повторно димезии за да си ја изработам.
Старо 09-03-10   #7
JunkieMKD
Модератор

JunkieMKD е револуционерJunkieMKD е револуционерJunkieMKD е револуционерJunkieMKD е револуционерJunkieMKD е револуционерJunkieMKD е револуционер
Зададено

Цитат:
Првично испратено од dare_ku Види мислење
@JunkieMKD Една моја идеја беше целото да го затворам од страните, позади да има еден 120mm кулер, од напред исто така еден кулер, дали 120 или 140 зависи од тоа дали и на горната страна би ставил кулер, но долку ставам горе кулер ке изгледа тотално глупаво па мора голем а ако ставам горе голем ке има поголема издувна моќ па ке мора една страна да се отвори(избуши или било како) што не ми се допаѓа така да сум во дилема потоа напојувањето ставено долу и кулерот завртен надоле,

За од напред просто дрво целосно и копчиња пали гаси рестарт итд итд али сега имам пак друга идеја, да идам малку off the book па да го ставам DVD Rom-от од позади а на негово место од напред да извеадм неако да нарпавам вратичка и да сатвам контроли за кулерите и front panel-от.
Незнам,можеби би требало да оставиш барем неколку дупчиња од по страните,па тука нека има некоја декорација или некоја диода.Што се однесува до тоа да го ставиш ромот назад nah подобро стави го напред најдоле потоа нека иде кулер па диодаPW;Power копче;Restart копче;HDD диода,па потоа можеш да изработиш како вратичка па контролорите за кулерите.

Цитат:
Првично испратено од dare_ku Види мислење
btw начинот на кој е монтирано напојувањето е интересен, знае некој каде можам да најдам таква „плочка“?? или пак повторно димезии за да си ја изработам.
Измери го напојувањто или пак измери ги димензиите на куќиштето каде што е напојувањето и ке видиш од прилика што како треба за да си направиш сам плочка

Последна промена од JunkieMKD : 09-03-10 во 21:43
JunkieMKD е оф-лајн   Одговори со цитат
Старо 09-03-10   #8
fatal1ty_
Модератор

Регистриран: Feb 2008
Мислења: 4,296
fatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светец
Зададено

Ако мислите да го правите од лим,ондак нема апсолутна потреба да се мучите да го правите тоа...а ако сакате од плексиглас е тогаш тоа е друга ствар...Од мене имаш само палец бато...
fatal1ty_ е оф-лајн   Одговори со цитат
Старо 09-03-10   #9
dare_ku
Resident

Зададено

Значи отприлика ова сакам да направам

Незнам каде би било подобро DVD во поглед на практичност се разбира од напред али пак ке ми го грди многу изгледот(затоа сакав од позади ) и вратичката горе би била со сите диоди и копчиња за се заедно со фронт панелот.

Може некој да даде идеја како да го изведам бушењето на отвори за кулерите.

Едит: се размислувам таа вратичка да ја направам лизгачка да е од страна да излегува.
Старо 09-03-10   #10
fatal1ty_
Модератор

Регистриран: Feb 2008
Мислења: 4,296
fatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светецfatal1ty_ е светец
Зададено

Отвори на лим само со бургија и кружна пила(за железо)
fatal1ty_ е оф-лајн   Одговори со цитат
Старо 09-03-10   #11
dare_ku
Resident

Зададено

@fatal1ty_ не го видов твојот прв пост а и лошо сме се разбрале, значи куќиштето сакаме да е чисто од дрво, а сликава е само модел : )

За плексиглас од страна размислував и нема да ставам, најверојатно само еден кулер ке ставам или пак само отвор со мрежа.
Старо 10-03-10   #12
daci92
Resident

Регистриран: Feb 2009
Мислења: 1,199
daci92 е херојdaci92 е херој
Зададено

My fav too
za ovaa tema so junkie imame razgovarano edno milion pati i da vi kazam mn ja obozuvam ,ke se obidam da ti pomognam okolu zamislata samo da go zamislam ubavo
pozdrav
Старо 10-03-10   #13
dare_ku
Resident

Зададено

Е сега се наоѓам пред дилема со кулерите, значи сакам вака да направам:

Долу да е напојувањето со кулерот завртено надолу за да зима воздух од надвор, уште еден inlet кулер долу и сега за outlet како да правам, дали да ставам отвор само горе па и од позади еден кулер или што како да правам. Се разбира сите кулери се по 120mm.
Старо 11-03-10   #14
JunkieMKD
Модератор

Зададено

Даре како мислиш тоа свртено надолу?Јас размислував и мислам дека овие две варијатни ти се подобри и полесно за изведба

Се разбира зборуваме за големи кулери што мислам би имало добра циркулација на воздух.Сега се разбира ке треба да се израчуна колку простор ке треба и кои димензии ке е основата.
Старо 11-03-10   #15
sini6a
Guru

Регистриран: May 2009
Мислења: 440
sini6a е позитивец
Зададено

Супер идеата е, а за тоа што каде да ставиш ти треба да гледаш според твоите потреби, мене компј. ми е ondesk (т.е. ми е на масиче) и можам да си експериментирам ако сакам да правам кучиште, што и не ми треба баш сега Поздрав и се надевам дека ќе го направиш како што го замислуваш
sini6a е оф-лајн   Одговори со цитат
Старо 11-03-10   #16
dare_ku
Resident

Зададено

@JunkieMKD по д тоа свртен надолу се мисли кулерот да е свртен надолу за да зима воздух од надвор.

Инаку ке идам со твојата втроа идеја само што се мислам уште на кое растојание да го ставам горниот, најверојатно некаде на средина би дошло, сам ке си најдам тоа!
Старо 11-03-10   #17
sini6a
Guru

Регистриран: May 2009
Мислења: 440
sini6a е позитивец
Зададено

Кога ќе почнувате со проектов или почнавте?
sini6a е оф-лајн   Одговори со цитат
Старо 11-03-10   #18
dare_ku
Resident

Зададено

Кога ке го смислам целото.
Старо 11-03-10   #19
JunkieMKD
Модератор

Зададено

dare_ku на средина би ти било најдобро.Иначе би имал добра циркулација како на втората идеа.

Ако треба уште нешто кажи.
Старо 11-03-10   #20
petar.bt
Resident

Регистриран: Aug 2007
Мислења: 638
petar.bt е херојpetar.bt е херој
Зададено

види го ова.
petar.bt е оф-лајн   Одговори со цитат
Старо 11-03-10   #21
dare_ku
Resident

Зададено

@petar.bt Нешто слично на ова сакам да добијам, само со дупло дно ке идам за каблите да ги скријам таму и HDD така дефинитивно не го ставам, тачно дека ке ќути повише али изгледа идиотски.

Е само замерка што филтри за прашина нема дечково.

Алатки за тема
Прикажувања

Правила за објавување
Вие неможете да постирате теми
Вие неможете да одговарате
Вие неможете да користите attachment-и
Вие неможете да ги менувате вашите постови

BB кодот е вклучен
Смајли се вклучен
[IMG] кодот е вклучен
HTML кодот е исклучен

Скокни форум